Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

191
192
193
 
 
Ett folksrättsligt perspektiv på kriget. Kansainvälisen oikeuden näkökulma sotaan. Suomalaisten kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden lähettämä kirje Hufvudstadsbladet-lehden Debatt-osastolle 23.03.2003. Suomentanut ja kuvittanut Pertti Manninen.


1999 alkaen
 
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva

 

Kansainvälisen oikeuden näkökulma sotaan.
Sen lausuman mukaan, jonka tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliitinen valiokunta antoivat 20. maaliskuuta, Suomi pitää "valitettavana sitä, että USA ja sen liittolaiset ovat aloittaneet sotilaalliset toimenpiteet Irakia vastaan. Voimatoimien käyttö ilman turvallisuusneuvoston antamaa valtakirjaa ei ole hyväksyttävää". Lausumassa ei oteta kirkasta ja selvää kantaa siihen ovatko sotilaaliset toimenpiteet laittomia, vai eivätkö ole. Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta kysymys on kuitenkin selvä.

YK:n säännöt hyväksyvät väkivallan käytön vain kahdessa poikkeustilanteessa. Ensimmäinen poikkeus koskee sitä tilannetta , jossa YK:n turvallisuusneuvosto päätöksellään antaa luvan väkivallan käyttöön todetessaan uhkan rauhaa vastaan, rauhanrikkomisen tai hyökkäyksen.

Mikään Irakia koskevista päätöslauselmista, joita tähän mennessä on käsitelty, ei oikeuta nykyiseen väkivallan käyttöön mukaanlukien usein mainittu päätöslauselma 1441.

Toinen poikkeus koskee yksilöllistä tai kollektiivista itsepuolustusta aseellista hyökkäystä vastaan YK:n sääntöjen mukaisesti. Yhdysvaltain mukaan syyskuun 11. päivän terroristihyökkäys oli vastaavanlainen aseellinen hyökkäys. Tämä perustelu ei kuitenkaan oikeuta nykyisiin sotilaallisiin toimenpiteisiin., vaikka edellämainitut hyökkäykset olivatkin aseellisia hyökkäyksiä, koska ei ole pystytty osoittamaan, että Irak olisi ollut näiden terroristihyökkäysten takana. Yhdysvallat on perustellut sotilaallisia operaatioitaan ehkäisevänä itsepuolustuksena. Sotatoimenpiteet esitetään välttämättömyytenä ehkäistä vihollisen mahdollinen hyökkäys. Tällä ei kuitenkaan ole mitään kansainvälisenn oikeuden pohjaa. Kansainvälinen yhteisö ei ole nimittäin tähän saakka hyväksynyt oppia ehkäisevästä itsepuolustuksesta.Yhdysvaltain sotilaallisella toiminnalla ei ole mitään kansainvälisen oikeuden tukea. Sota on laiton ja uhkaa kansainvälistä oikeusjärjestystä.

 

 
 

Helsingin yliopisto/ Erik Castren-intsituutti: Jan Klabbers, Martti Koskenniemi, Tuomas Kuokkanen, kansainvälisen oikeuden professorit sekä 11 tutkijaa.
Lapin yliopisto: professori Kari Hakapää ja muut.
Turun yliopisto: rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuuttila sekä 3 tutkijaa.
Åbo Akademi, människorättinsitutet: professori Martin Scheinin, professori Markku Suksi sekä 9 tutkijaa.
The Graduate Institute of Interbnational Studies, Geneve: Riikka Koskenmäki.

Hufvudstadsbladet-lehden Debatt-osasto 23.03.2003.

 

   

Etusivulle torstaina 03.04.2003

  Sisällysluettelo 2003/01 Tammikuu.
Sisällysluettelo 2002/12 Joulukuu.
Sisällysluettelo 2002/11 Marraskuu.
     
    2002. Kannet ja linkit etusivuille.


TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: Sanomanetti@hotmail.com. Copyright sanomanetti.fi 2002/192. Sivut valmisti Pertti Manninen 03.04.2003, (April 1, 2003 18:09). Talvitoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/04/03 - sanomanetti.fi - Ett folksrättsligt perspektiv på kriget. Kansainvälisen oikeuden näkökulma sotaan - Jan Klabbers - Martti Koskenniemi - Tuomas Kuokkanen - Kari Hakapää - Ari-Matti Nuuttila - Martin Scheinin - Markku Suksi - Riikka Koskenmäki - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - Sanomanetti.

Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09.21. Perti Manninen. Tämä Sanomanetti-sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21.PM.