Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.
salaista
           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.

12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Poliisi tutkii
näitä sivuja.

Poliisi tutkii

näitä sivuja.
Iltalehti 12.3.2003. Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jälkihoidon suunnitteluun.


1999 alkaen
 

Torstaina 17. heinäkuuta 2003.
09
12
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva206
sanomanetti.fi torstaina 17. heinäkuuta 2003. Numero 207.
208
 
       
Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003. Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jällkihoidon suunnitteluun.
Yhdysvaltain puolustusministeriön johdossa on käsitys, että Floridaan sijoitetut suomalaiset yhdysupseerit ottavat osaa Irak-operaation "jälkihoidon" suunnitteluun. Tämä ilmenee Iltalehden haltuunsa saamasta, salaiseksi merkitystä ulkoministeriön muistiosta. Timo Hakkarainen.


"Ulkoministeriön avointen ovien päivät jatkuvat. Nyt Iltalehti on saanut käsiinsä kopion ulkoministeriön salaiseksi leimatusta muistiosta, jossa Suomen Washingtonin suurlähetystön diplomaatti selostaa keskusteluaan Yhdysvaltain apulaispuolustusministerin sijaisen Ian Brzezinskin kanssa.
Maaliskuun 1. päivänä Helsinkiin saapunut salasanoma on otsikoitu: "Yhdysvallat ja Eurooppa; Apulaispuolustusministerin sijainen Ian Brzezinskin näkemyksiä".
Muistion kiintoisin kohta on sen loppupuolella, jossa kuvataan Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisiä sotilasuhteita "erittäin hyviksi". Sitten muistio jatkuu:
"Brzezinskin mukaan yhteysupseerien kaksoishatuttaminen osallistumaan myös Irakin jälkihoitoa (Phase IV) koskevaan suunnitteluun on hyvä ratkaisu. Yhdysvallat arvostaa Suomen valitsemaa toimintalinjaa."
Brzezinski tarkoittaa suomalaisia yhteysupseereja, jotka toimivat Yhdysvaltain armeijan Lähi-idän operaatioita ja terrorismin vastaista taistelua joihtavassa esikunnassa Tampassa, Floridassa.

Kaksi hattua
Suomi lähetti Tampan Central Commandsiin kaksi yhdysupseeria Afganistan-operaation alkuvaiheessa. Heidän tehtävänään on siellä ensi sijassa seuranta ja tietojen kerääminen sekä yhteydenpito Suomen Afganistaniin lähettämiin joukkoihin. Tämä toimenkuva on näiden sotilaiden ensimmäinen "hattu" eli varsinainen tehtävänsä.
Muistion perusteella syntyy kuva, että nyttemmin yhteysupseerien tehtäviin on lisätty myös osallistuminen Yhdysvaltain johdolla tapahtuvan Irakiin hyökkäyksen "jälkihoidon" suunnittelu. Siitä toinen "hattu".
Muistion sanamuoto antaa ymmärtää, että "kaksoishatuttaminen" olisi tapahtunut Suomen ehdotuksesta, koskapa Brzezinski kiittelee Suomen valitsemaa toimintalinjaa.
Ministeriönsä tietovuodoista kiusaantunut ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) kiistää Brzezinskin puheet lyhyesti.
- Yhteysupseerimme tehtävänä on siellä Irakin suhteen vain seuranta ja tiedonhankinta. He eivät tietenkään osallistu mihinkään suunnitteluun. That's it!"

Timo Hakkarainen. Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
timo.hakkarainen@iltalehti.fi

     
  SALAINEN D.C Ulkoasiainhallinto SALAINEN (Numero WASB 007 § k. ___ .sivumäärä 1 (2) tiedoksi Päivämäärä 28.2.2003 Jakeluohje Viitteemme Viitteenne
ULKOASIAINMINISTERIÖ SAAPUNUT SALASANOMA
Saapunut 1.3.2003 Klo 000:30 Jaettu Klo 3.3 8 00 Hoitaa yks. Nimi Kirjaamo Vast. yks. DN:o 19 / Signum
PYS 02 04 05 06 07 x ASA 30 31 32 33 x x ALI 40 41 42

(puuttuu) aatio tuottais (puuttuu) kanta SFORin siirtämiseen EU-vetoiseksi on (puuttuu) tekemässä asioita yhdessä, vai hahmottaako EU asian kilpailuna?"

Keskustelimme lyhyesti myös Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisten sotilasuhteiden nykytilasta, joka todettiin puolustusvoimain komentajan ja operaatiopäällikön vierailujen jälkitunnelmissa erittäin hyväksi. Brzezinskin mukaan yhteysupseerien kaksoishatuttaminen osallistumaan myös Irakin jälkihoitoa (Phase IV) koskevaan suunnitteluun on hyvä ratkaisu. Yhdysvallat arvostaa Suomen valitsemaa toimintalinjaa.

(puuttuu) inski ei ollut tietoinen Baltic Charterin laajentamista koskevasta pohdinnasta. Hänen (puuttuu) Charter oli tarkoitettu Baltian maita varten." NATOn jäsenyyden os (puuttuu) tilanne on tavanomaisen (puuttuu).
Lähde: Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
 
     
 

7:37 FAX 2986939 stusto SALAINEN
sghington D.C. Ulkoasiainha SA (Num
ettu tiedoksi Päivämäärä 28.2.2003
keluohje Viitteemme LKOASIAINMINISTERI
Saapunut 1.3.2003 Klo Hoitaa yks.
POL-04 T x

Ulkoasiainhallinto SALAINEN
valloille NATOlla on pysyvää merkitystä. Brzesinski to
vänä, että transformaatiotyöstä on kadonnut puhti vain pari
en. NRF- ja PCC-työ on tuottanut
erkiksi budjettien osalt saan panostam
vaisuuden, k asiteetit ked äis taa
Lähde: Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.

 
     
  Salaisen muistion mukaan suomalaiset yhdysupseerit suunnittelevat jo neljännen vaiheen toimia.  

 


Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.
Näin Irak-kohu eteni.

7.-9. joulukuuta 2002:
Pääministeri Paavo lipponen (sd) vieraili Washingtonissa ja keskusteli mm. presidentti George W. Bushin kanssa Irakista. Suomen Washingtonin suurlähetystössä tapaamisesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.
Muistiossa Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon.
Kuva: Tästä tapaamisesta nousi kohu jälkikäteen: Paavo Lipponen tapasi George W. Bushin.

28. helmikuuta 2003:
Yhdysvaltain varaulkoministerin Marc Grossmanin johdolla järjestettiin tiedotustilaisuus 30 maalle Washingtonissa. Myös tästä tilaisuudesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.

6. maaliskuuta:
Oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) syytti MTV3:n vaalitentissä Lipposta siitä, että tämä oli presidentti Bushin kanssa keskustellessaan liittänyt Suomen Yhdysvaltain vetämään Irakin vastaiseen koalitioon.
Jäätteenmäen mukaan Yhdysvalloille syntyi tällainen käsitys Lipposen kerrottua Bushille, että Suomi osallistuu rauhanturvaamistoimiin, jälleenrakennukseen ja humanitaariseen apuun Irakin sodan jälkeen.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) torjui heti tuoreeltaan Ilta-Sanomissa Jäätteenmäen näkemyksen Suomen kuulumisesta rintamaan.
Kuva: Anneli Jäätteenmäki MTV3:n vaalitentissä: Suomi mukana Yhdysvaltain vetämässä Irakin vastaisessa koalitiossa.

7. maaliskuuta:
Jäätteenmäki selvitti nettipäiväkirjassaan vaalikeslustelussa esiin tuomansa asiat perin pohjin ja vielä laajemmin. Nettisivuille oli poimittu suoria sitaatteja salaisista muistioista.
Jäätteenmäki kiisti, että hänellä itsellään olisi hallussaan näitä salaisia asiakirjoja.
- Minulla on kaksi korvaa, ja olen kuullut kaikenlaista. Näitä tietoja olen sitten kertonut edelleen. En kuulu raporttien jakelun piiriin, Jäätteenmäki sanoi.

11. maaliskuuta:
ilta-Sanomat ja Iltalehti kertoivat salaisista muistioista, jotka koskivat Lipposen matkaa ja Yhdysvaltain ulkoministeriön 30 maalle järjestämää tiedotustilaisuutta.
Kuva: IS kertoi muistiosta 11.3.

5. toukokuuta:
Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkä Aapo Pölhö kertoi TV 1:n Päivärinta-ohjelmassa, että salaisten asiakirjojen vuotaminen julkisuuteen vahingoitti Suomen etua. Poliisi on ryhtynyt tutkimaan asiaa.

7. toukokuuta:
Rikosoikeuden professori Pekka Koskinen Kalevassa: " Kaikin tavoin koetetaan vähätellä, että tässä on Jäätteenmäki nostanut pikkujutun esiin, josta se jankuttaa. Jälkeenpäin osoittautuu, että vuoto voi olla toisen maailmansodan jälkeen vakavin tietovuoto ulkoministeriössä. Jos vuoto on niin vakava, että neuvottelut Washingtonissa ovat aika kipeä asia eli Jäätteenmäki osui todella arkaan paikkaan."
Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 

 
 

7:37 FAX 2986939 stusto SALAINEN
sghington D.C. Ulkoasiainha SA (Num
ettu tiedoksi Päivämäärä 28.2.2003
keluohje Viitteemme LKOASIAINMINISTERI
Saapunut 1.3.2003 Klo Hoitaa yks.
POL-04 T x

Ulkoasiainhallinto SALAINEN
valloille NATOlla on pysyvää merkitystä. Brzesinski to
vänä, että transformaatiotyöstä on kadonnut puhti vain pari
en. NRF- ja PCC-työ on tuottanut
erkiksi budjettien osalt saan panostam
vaisuuden, k asiteetit ked äis taa
Lähde: Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.


 

UM hermostui vuodosta.
"Iltalehti kertoi eilen ulkoministeriön salaisista raporteista, joissa käsiteltiin Suomen roolia Irak-kysymyksessä. Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Martti Favorin kertoo STT:lle, että hänen mielestään eilisessä Iltalehdessä julkaistu kuva on "väärennös", jossa on eri puolilta raporttia otettuja yksittäisiä lauseita.
- Mutta kyllä jokainen sana ja jokainen lause itse raportista löytyvät, Favorin huomauttaa.
Iltalehden päätoimittaja Pauli Aalto-Setälä kommentoi vastakysymyksellä "aito verrattuna mihin?"
- Juttu lähtee siitä, että olemme saaneet ulkoministeriön salaisia dokumentteja. Kuvituskuvassa ei väitetä sen olevan raportti, vaan se on osa materiaalia, jota olemme ulkoministeriöstä saaneet.
- Jos ulkoministeriöllä on huomautettavaa jutun kuvituksesta, niin sen voi tehdä kaikin mokomin. Juttumme pitää kaikilta osin paikkansa, emmekä tarvitse sen julkaisuun tai kuvitukseen ulkoministeriön lupaa, Aalto-Setälä toteaa."
Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.

Näkökulma. Olivatko Lipposen puheet kömmähdys?
Ulkoministeriön dokumenttien perusteella näyttää siltä, että Yhdysvalloilla on ollut väärä kuva Suomen suhtautumisesta Irakin kriisiin. Miten tuo väärä käsitys syntyi ja miksi se sai kukoistaa ainakin kolme kuukautta?
Tämä väärä käsitys Suomen Irak-politiikasta näyttää syntyneen pääministeri Paavo Lipposen (sd) vierailun aikana viime joulukuussa. Presidentti Bush kiitti Suomea liittymisestä koalitioon ja Lipponen kiitti koalition kokoamisesta.
Niin sanottu väärinkäsitys ilmeni selkeästi vielä 28. helmikuuta kun Suomi kutsuttiin apulaisulkoministeri Marc Grossmanin tilaisuuteen, joka oli tarkoitettu Yhdysvaltain johtaman koalition maille. Samana päivänä Pentagonin korkea virkamies Ian Brzezinski kehui suomalaisupseerien osallistumista Irakin jälkihoidon suunnitteluun.
Vasta viime perjantaina 8. maaliskuuta Suomen hallitus otti etäisyyttä Yhdysvaltain linjaan vaatimalla kannanotossaan, että kaikkien maiden on sitouduttava toimimaan Irakin kriisissä YK:n kautta.

On kyse sitten erilaisista linjoista Suomen ulkopolitiikassa tai jonkinlaisesta kömmähdyksestä, niin joka tapauksessa asia on skandaali. Maailman johtavassa maassa, Yhdysvalloissa on vaikean kriisin alla täysin väärä näkemys Suomen asemasta.
...
Meillä Suomessa, kun oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki nosti esiin Irak-politiikkamme ristiriitaisuudet, monet poliitikot ja lehdet kiiruhtivat tuomitsemaan hänet. Asioiden selvittämisestä ei niin tuntunut väliä olevan.
Juha keskinen. Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.

 
 


"Puolustusministeriön osastopäällikkö Pauli Järvenpää muistiosta. "Se on liioittelua"

Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkö Pauli Järvenpää oli yksi salaisen muistion jakeluun merkityistä huippuvirkamiehistä.
- Muistan kyllä sen raportin. Minua hämmästytti Ian Brzezinskin käsitys siitä, mitä me olemme siellä (Tampan esikunnassa) tekemässä, Järvenpää sanoo.
- Se on liioittelua.
Kahden yhteysupseerimme tehtävät Tampan esikunnassa liittyvät Afganistanin ISAF-operaatioon ja yleiseen terrorismin vastaiseen taisteluun.
- Nyt on tullut kolmanneksi tehtäväksi Irakin seuranta.
- On liian pitkälle menevä johtopäätös, kuten Brzezinski oli sanonut, että olisimme mukana myös suunnittelussa. Sitä me ei olla, Järvenpää alleviivaa.
Yhdysupseerimme "imuroivat" kaiken mahdollisen informaation, jota vain on saatavissa Yhdysvaltojen ja sen ympärille muodostuneen koalition suunnitelmista.
- Suomessahan ei ole poliittisesti tehty pätöstä siitä, lähdemmekö me siihen (jälkihoitoon) mukaan. Pääministeri Paavo Lipposen (sd) suulla on Washingtonissa annettu... ei lupauksia, mutta on kerrottu Suomen olevan mahdollisesti kiinnostunut olemaan mukana siinä vaiheessa, Järvenpää muotoilee.
Tästä muistiosta saa kuvan, että Suomi on ehdottanut omien yhteysupseeriensa "kaksoishatuttamista" siten, että he osallistuisivat myös jälkihoidon suunnitteluun?
- Se raportointi menee pikkuisen yli todellisuuden. Meille on tarjottu mahdollisuutta olla mukana Irakin operaation tiimoilta niissä briefauksissa ja koko siinä tietotulvassa. Siihen sanoimme "kyllä".
Järvenpään mukaan amerikkalaiset ehdottivat alkutalvesta Suomelle yhden tai useamman Irak-operaatioon keskittyvän yhdysupseerin lähettämistä Tampaan. Suomi päätti vain laajentaa jo paikalla olevien upseereidansa toimenkuvaa.
- Ne kaverit ovat siellä Irakia koskien vain informaation saannin takia. Suomi ei ole suunnittelemassa.
Kun tämä raportti tuli teillä jakeluun, eikö suunnittelu-sana herättänyt keskustelua?
- Kun minä näin sen paperin, ajattelin, että se on ylitulkintaa tilanteesta, jossa olemme. Mitään poliittisia päätöksiähän siitä (mukaan menosta jälkihoitoon) ei ole.
Mitä tämä kuvastaa, että ulkoministeriöstä tippuu salaisia papereita jo päivittäin?
- Se on perin merkillistä toimintaa, Järvenpää ihmettelee naapuriministeriön tapahtumia.
Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.

 

 


SALAINEN D.C Ulkoasiainhallinto SALAINEN (Numero WASB 007 § k. ___ .sivumäärä 1 (2) tiedoksi Päivämäärä 28.2.2003 Jakeluohje Viitteemme Viitteenne
ULKOASIAINMINISTERIÖ SAAPUNUT SALASANOMA
Saapunut 1.3.2003 Klo 000:30 Jaettu Klo 3.3 8 00 Hoitaa yks. Nimi Kirjaamo Vast. yks. DN:o 19 / Signum
PYS 02 04 05 06 07 x ASA 30 31 32 33 x x ALI 40 41 42

(puuttuu) aatio tuottais (puuttuu) kanta SFORin siirtämiseen EU-vetoiseksi on (puuttuu) tekemässä asioita yhdessä, vai hahmottaako EU asian kilpailuna?"

Keskustelimme lyhyesti myös Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisten sotilasuhteiden nykytilasta, joka todettiin puolustusvoimain komentajan ja operaatiopäällikön vierailujen jälkitunnelmissa erittäin hyväksi. Brzezinskin mukaan yhteysupseerien kaksoishatuttaminen osallistumaan myös Irakin jälkihoitoa (Phase IV) koskevaan suunnitteluun on hyvä ratkaisu. Yhdysvallat arvostaa Suomen valitsemaa toimintalinjaa.

(puuttuu) inski ei ollut tietoinen Baltic Charterin laajentamista koskevasta pohdinnasta. Hänen (puuttuu) Charter oli tarkoitettu Baltian maita varten." NATOn jäsenyyden os (puuttuu) tilanne on tavanomaisen (puuttuu).

Lähde: Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.

 

 
  Lue myös! Salainen raportti kertoo: Suomalaisupseereja USA:n esikunnan Irak-tilaisuuksissa. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.Ilta-Sanomat keskiviikkona 12.3.2003.  
   
  Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003. Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jällkihoidon suunnitteluun. Yhdysvaltain puolustusministeriön johdossa on käsitys, että Floridaan sijoitetut suomalaiset yhdysupseerit ottavat osaa Irak-operaation "jälkihoidon" suunnitteluun. Tämä ilmenee Iltalehden haltuunsa saamasta, salaiseksi merkitystä ulkoministeriön muistiosta. Timo Hakkarainen.
  Puolustusministeriön osastopäällikkö Pauli Järvenpää muistiosta. "Se on liioittelua"
Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
  UM hermostui vuodosta.
Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
  Näkökulma. Olivatko Lipposen puheet kömmähdys?
Juha keskinen. Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
 

Kuvatekstit: Suomalaisupseerit työskentelevät Yhdysvaltain armeijan esikunnassa Floridan Tampassa. Kuva on Irak-operaatiota varten Kuwaitiin pystytetystä, siirrettävästä esikunnasta.
Yhdysvaltain armeijan Irak-operaatio on suunnitelmissa jaettu vauheisiin, joista neljäs koskee sodan jälkihoitoa.
Salaisen muistion mukaan suomalaiset yhdysupseerit suunnittelevat jo neljännen vaiheen toimia.

  Henkilöt: Ian Brzesinski, Erkki Tuomioja, Pauli Järvenpää, Paavo Lipponen, George W. Bush, Anneli Jäätteenmäki, Martti Favorin, Pauli Aalto-Setälä
Kirjoittajat: Ulkoasiainhallinto sekä Timo Hakkarainen ja Juha keskinen
  Lue myös! Salainen raportti kertoo: Suomalaisupseereja USA:n esikunnan Irak-tilaisuuksissa. Ote alkuperäisestä asiakirjasta. Ilta-Sanomat keskiviikkona 12.3.2003.
   
 

Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jällkihoidon suunnitteluun.
Puolustusministeriön osastopäällikkö Pauli Järvenpää muistiosta. "Se on liioittelua" .
UM hermostui vuodosta.

Näkökulma. Olivatko Lipposen puheet kömmähdys?
Kelluskellen sotaan.
Siirtääkö sota Oscar-gaalaa?
Suomi tukee Irakin sotaa?
Naise, äänestäkää naisia.
Äänestä julkkisnaista.
Pääkirjoitus. Presidentti rauhoitti Irak-kinastelun.
Vaalimatematiikkaa.
Arvostele vaalitenttejä. Kuka onnistui, kuka epäonnistui?
Irak-hämminki puhutti vaalikauden päättäjäisissä. Presidentin linjanveto tervetullut."Olemme todennäköisesti vaikeutuvan kriisin edessä". Halonen otti etäisyyttä Jäätteenmäen Irak-vetoon.
Esko Aho heitti hyvästit politiikalle.
"En harjoita sessioita". Kristillisten ehdokas poseeraa pornosivuilla.
Kristillisten Bjarne Kallis. "Piiri on astunut miinaan".
Al-Qaidan terroristeja piileskelee useissa kaupungeissa.
Bushin huimapäinen suunnitelma Saddamin seuraajaksi: Jenkkinainen hallitsemaan Bagdadia.
Britit pelkäävät tuhoisaa piiritystaistelua. Bagdadista uusi Stalingrad?
Libya suostui Lockerbie-korvauksiin.
Osamalle löytyi kaksoisolento Pakistanista.
Sota saattaa koitua Volga-autojen kohtaloksi.
USA:n pilkkalaulusta hitti arabimaailmassa.
Järjestäjät lupaavat show:n jatkuvan. Siirtääkö sota Oscar-gaalaa?

Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.

 


Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.
Näin Irak-kohu eteni.

7.-9. joulukuuta 2002:
Pääministeri Paavo lipponen (sd) vieraili Washingtonissa ja keskusteli mm. presidentti George W. Bushin kanssa Irakista. Suomen Washingtonin suurlähetystössä tapaamisesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.
Muistiossa Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon.
Kuva: Tästä tapaamisesta nousi kohu jälkikäteen: Paavo Lipponen tapasi George W. Bushin.

28. helmikuuta 2003:
Yhdysvaltain varaulkoministerin Marc Grossmanin johdolla järjestettiin tiedotustilaisuus 30 maalle Washingtonissa. Myös tästä tilaisuudesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.

6. maaliskuuta:
Oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) syytti MTV3:n vaalitentissä Lipposta siitä, että tämä oli presidentti Bushin kanssa keskustellessaan liittänyt Suomen Yhdysvaltain vetämään Irakin vastaiseen koalitioon.
Jäätteenmäen mukaan Yhdysvalloille syntyi tällainen käsitys Lipposen kerrottua Bushille, että Suomi osallistuu rauhanturvaamistoimiin, jälleenrakennukseen ja humanitaariseen apuun Irakin sodan jälkeen.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) torjui heti tuoreeltaan Ilta-Sanomissa Jäätteenmäen näkemyksen Suomen kuulumisesta rintamaan.
Kuva: Anneli Jäätteenmäki MTV3:n vaalitentissä: Suomi mukana Yhdysvaltain vetämässä Irakin vastaisessa koalitiossa.

7. maaliskuuta:
Jäätteenmäki selvitti nettipäiväkirjassaan vaalikeslustelussa esiin tuomansa asiat perin pohjin ja vielä laajemmin. Nettisivuille oli poimittu suoria sitaatteja salaisista muistioista.
Jäätteenmäki kiisti, että hänellä itsellään olisi hallussaan näitä salaisia asiakirjoja.
- Minulla on kaksi korvaa, ja olen kuullut kaikenlaista. Näitä tietoja olen sitten kertonut edelleen. En kuulu raporttien jakelun piiriin, Jäätteenmäki sanoi.

11. maaliskuuta:
ilta-Sanomat ja Iltalehti kertoivat salaisista muistioista, jotka koskivat Lipposen matkaa ja Yhdysvaltain ulkoministeriön 30 maalle järjestämää tiedotustilaisuutta.
Kuva: IS kertoi muistiosta 11.3.

5. toukokuuta:
Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkä Aapo Pölhö kertoi TV 1:n Päivärinta-ohjelmassa, että salaisten asiakirjojen vuotaminen julkisuuteen vahingoitti Suomen etua. Poliisi on ryhtynyt tutkimaan asiaa.

7. toukokuuta:
Rikosoikeuden professori Pekka Koskinen Kalevassa: " Kaikin tavoin koetetaan vähätellä, että tässä on Jäätteenmäki nostanut pikkujutun esiin, josta se jankuttaa. Jälkeenpäin osoittautuu, että vuoto voi olla toisen maailmansodan jälkeen vakavin tietovuoto ulkoministeriössä. Jos vuoto on niin vakava, että neuvottelut Washingtonissa ovat aika kipeä asia eli Jäätteenmäki osui todella arkaan paikkaan."
Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 

206
sanomanetti.fi torstaina 17. heinäkuuta 2003. Numero 207.
208
 


Lue myös!

Vuoto ulkoministeriössä.
Suomen hallitus päätti, että WTC:n ja Pentagonin tuhoamiseen osallistuneiden terroristeiksi epäiltyjen todisteet pidetään salaisina ja niitä ei kommentoida. Helsingin Sanomat on kuitenkin saanut lausunnon asiakirjoihin tutustuneelta ulkoministeriön virkamieheltä, että todisteet ovat vakuuttavia!
sanomanetti.fi 04.10.2001.


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.
salaista
           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Ilta-Sanomat 12.3.2003. Salainen raportti kertoo: Suomalaisupseereja USA:n esikunnan Irak-tilaisuuksissa.

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.
salaista
           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Iltalehti 12.3.2003. Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jälkihoidon suunnitteluun.

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.

Uusia salaisia asiakirjoja!
           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Ilta-Sanomat 8.5.2003. Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle?


Lue myös!

Vuoden nuolaisu. Paavo Lipponen.

Päästyään tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia joulukuussa 2002 Suomen pääministeri Paavo Lipponen ilmoitti käynnillään, että Suomi tulee ilomielin mukaan paikkaamaan Irakin sodan tuhoja ja osallistumaan jälleenrakennukseen.

Tämä siis tilanteessa, jolloin sotaan ollaan vasta valmistautumassa.

Kaikkeen se vallassa oleminen ja vallan säilyttämisen halu johtaakin.

26.12.2002 Pertti Manninen, sanomanetti.fi.


 

Lue myös mm!
Vuoden nuolaisu. sanomanetti.fi 02.01.2003.
Helsingin Sanomat ei kertonut Lipposen Bush-nuolaisusta Washingtonissa ainakaan kaikissa painoksissaan. Netistä löytyi. sanomanetti.fi 16.01.2003.
Ett folksrättsligt perspektiv på kriget. Kansainvälisen oikeuden näkökulma sotaan. Suomalaisten kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden lähettämä kirje Hufvudstadsbladet-lehden Debatt-osastolle 23.03.2003. sanomanetti.fi 03.04.2003.
Helsingin Sanomat USA:n joukoissa. sanomanetti.fi 03.04.2003.
Naton kannatus romahti. sanomanetti.fi 03.04.2003.
Lipponen huono häviäjä. "Kuka heistä vie Suomea Natoon?" sanomanetti.fi 03.04.2003.
Sodan kaksi näkökulmaa: Suorittajat ja siviilit. Molemmat uhreja? sanomanetti.fi 03.04.2003.
Oikeuden voitto eli rehellisin kansa. Jan Myrdal 24.07.1966 Aftonbladet. sanomanetti.fi 10.04.2003.
Valtauksen merkki. Vaikea kuva 2003. sanomanetti.fi 10.04.2003.
"USA:s invasion bör förklaras illegal". "USA:n hyökkäys pitää julistaa laittomaksi" Leith Shubeilat DAGENS NYHETER. 06.04.2003. sanomanetti.fi 10.04.2003.
Ex-pääministeri Paavo Lipponen voi puhua tänään kahdeksan vuoden jälkeen vappupuheessaan kaikesta muusta kuin työttömyyden puolittamisesta. Mm. sanomanetti.fi 01.05.2003.
Vuotaja nähty eduskuntatalon katolla! Kuvannut ja tulkinnut Pertti Manninen. sanomanetti.fi 12.06.2003.
"Näin Jäätteenmäki kertoi eduskunnalle" . Helsingin Sanomat torstaina 19.06.2003. sanomanetti.fi 19.06.2003.
82 dödade i attack mot terroristläger. Expressen 15.06.2003. Attack i natt mot USA-bas. Aftonbladet 15.06.2003. sanomanetti.fi 19.06.2003.
De kommer till Sverige. Expressen 15.06.2003. Världens ledare till Stockholm för toppmöte om terrorismen. "Toppmötet ger förstås statsminister Göran Persson ännu ett tillfälle att spela rollen som internationell statsman." sanomanetti.fi 19.06.2003.
Kommentteja kaikesta. Pääkirjoitus. Georg Henrik Wright. Asenteellinen ja varovainen Helsingin Sanomat. Aatos Erkon demokraattisen lehdistön tehtävät vuodelta 1958 löytyneet! Valikoitua kertomista ja käsittelyä. Oppositiojohtaja teki palveluksen isänmaalle. Oraakkeli Lasse Lehtinen. "SDP kostaa aina". Lipposen ja eliitin militaristisuuden paljastukseksasta sai maksaa kovan hinnan. Median sekoilua vuotajan asianajajan ehdoilla. Vapise Kepu, SDP kostaa aina! sanomanetti.fi 19.06.2003.
Helsingin Sanomat jäi valheesta kiinni! HS-Gallup 15.06.2003. "Keskustan kannatus pudonnut eduskuntavaalien jälkeen" ja "Keskusta on pudonnut kauas Sdp:stä". Gallup ei tätä kerro, vain väärä tulkinta! sanomanetti.fi 26.06.2003.
Ilta-Sanomat käytti sumeilematta hyväkseen! Ilta-Sanomat, pääkirjoitus 17.06.2003: SDP noussut suosituimmaksi. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Uusi HS-Gallup todistaa virhemarginaalin unohtamisen tahallisuuden! HS-Gallup 30.06.2003. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Pääkirjoitus 01.07.2003. Ilta-Sanomat: Keskusta putosi kannatuskuoppaan. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Pääkirjoitus 01.07.2003. Helsingin Sanomat: Keskusta maksaa kalliisti Jäättenmäen tähdenlennosta. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Keskustan kannatus noussut viikossa peräti 1,5 prosenttiyksikköä! sanomanetti.fi 10.07.2003.
Ahtisaaren, Niinistön, Rehnin ja Lipposen valheet peiteltiin. Valehdella saa - mutta eivät kaikki. Nykyposti 7/2003 heinäkuussa 2003. Mikko Niskasaari.
sanomanetti.fi 10.07.2003.
"Sielu rikki yössä vaellan unikuvissani matkustan." Viikon kuva. sanomanetti.fi10.07.2003.
Tulossa:
Ulkoministeriön ajankohtaiset salaiset asiakirjat! 10.07.2003.

 


"Mikä on rehellisin ammatti?
Vastaus: Pyövelin ammatti, sillä hän hoitaa sitä kaikkien nähden."
Jan Myrdal.
 
  Salainen raportti Lipposen vierailusta Washingtonissa: Bush kiitti Suomea "liittymisestä koalitioon". Ote alkuperäisestä asiakirjasta. Ilta-Sanomat tiistaina 11.3.2003.
Ulkoministeriön salaiset dokumentit paljastavat: Mitä Lipponen ja Bush todella puhuivat. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Iltalehti tiistaina 11.3.2003.
Salainen raportti kertoo: Suomalaisupseereja USA:n esikunnan Irak-tilaisuuksissa. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Ilta-Sanomat keskiviikkona 12.3.2003.
Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jälkihoidon suunnitteluun. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle? Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Uusi paljastus. Ote on eri kohdasta kuin maaliskuun 11. päivänä julkaistu! Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

  Lutakon HIIVA-galleria. Kesänäyttely.
http://lutakontaide.com
Messukatu 3, Lutakon vanha leipomo, Jyväskylä. Avoinna: ti-pe klo 12-17, la-su klo 10-15. Vapaa pääsy.

 
Helsingin Sanomat jäi valheesta kiinni!
HS-Gallup 15.06.2003.


Viime viikolla: "Valehdella saa, mutta eivät kaikki."

Viime viime viikolla: "Irak-kortin käyttö palveli demokratiaa."

Näinä aikoina  

Sisällysluettelo: 2003 toukokuu.
Sisällysluettelo:
2003 kesäkuu.
Sisällysluettelo: 2003 heinäkuu.TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: Sanomanetti@hotmail.com. Copyright sanomanetti.fi 2003/206. Sivut valmisti Pertti Manninen 17.07.2003, (July 22, 2003 11:03). Vanhempi kesätoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/07/17 - sanomanetti.fi - Irak-vuoto. Asiakirjat. Washingtonin suurlähetystön salasanoma UM:lle - 7:37 FAX 2986939 Ulkoasiainhallinto SALAINEN (Numero WASB 007 - Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003. Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jällkihoidon suunnitteluun. Yhdysvaltain puolustusministeriön johdossa on käsitys, että Floridaan sijoitetut suomalaiset yhdysupseerit ottavat osaa Irak-operaation "jälkihoidon" suunnitteluun. Tämä ilmenee Iltalehden haltuunsa saamasta, salaiseksi merkitystä ulkoministeriön muistiosta. Timo Hakkarainen.. -"Puolustusministeriön osastopäällikkö Pauli Järvenpää muistiosta. "Se on liioittelua" - UM hermostui vuodosta. - Näkökulma. Olivatko Lipposen puheet kömmähdys? - Ian Brzesinski, Erkki Tuomioja, Pauli Järvenpää, Paavo Lipponen, George W. Bush, Anneli Jäätteenmäki, Martti Favorin, Pauli Aalto-Setälä. - Ulkoasiainhallinto sekä Timo Hakkarainen ja Juha keskinenUlkoministeriö ja Washingtonin suurlähetystö - 11.03.2003 - avoin - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - Sanomanetti.


   

 

 

 

  "Tarkoituksellista vai ei, pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä motattiin kuitenkin tälläkin HS-Gallupin valheellisella tiedolla Irak-selvitysten kuumimmalla hetkellä! Lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen."

  Käänne? Sippulanniemen golf-kenttä aiotaan pitää 9-väyläisenä. Keskisuomalainen. Urheilu. Lauantaina 05.07.2003.  

Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09.21. Perti Manninen. Tämä Sanomanetti-sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21.PM.