Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.

Uusia salaisia asiakirjoja!
           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Poliisi tutkii
näitä sivuja.

Poliisi tutkii

näitä sivuja.
Ilta-Sanomat 8.5.2003. Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle?


1999 alkaen
 

Torstaina 17. heinäkuuta 2003.
09
12
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva206
sanomanetti.fi torstaina 17. heinäkuuta 2003. Numero 207.
208
 
   
Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003. Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle?
Ulkoministeriön Irak-vuotajaa jahtaava poliisi joutuu harkitsemaan myös pääministeri Anneli Jäätteenmäen kuulemista, sillä myös oppositiojohtaja sai vaalikampanjan aikana salaista tietoa Washingtonin-keskusteluista. Pekka Ervasti.


"Ulkoministeriön salaisten Irak-muistioiden tietojen käyttö vaalikampanjassa myrkyttää edelleen Sdp:n johdon ja Pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk) suhteita.
Muistiot sisältävät tietoja pääministeri Paavo Lipposen (sd) ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin luottamuksellisista keskusteluista viime joulukuussa Washingtonissa ja varaulkoministeri Marc Grossmanin diplomaateille suunnatusta tiedustelutilaisuudesta Washingtonissa viime helmikuussa.
Muistioiden perusteella silloinen oppositiojohtaja Jäätteenmäki syytti vaalikampanjan aikana pääministeri Lipposta Suomen viemisestä Yhdysvaltojen johtamaan sotakoalitioon - tai ainakin sellaisen mielikuvan luomisesta.
Vaikka Jäätteenmäen omalla nettisivulla oli vaalikampanjan aikana sanatarkkoja sitaatteja salaisista muistioista, hän on kiistänyt saaneensa raportteja luettavakseen.
- Minulla on kaksi korvaa ja olen kuullut kaikenlaista, Jäätteenmäki totesi mm. Ilta-sanomissa 15. maaliskuuta.

Jäätteenmäki näytti papereita tv-tauolla
IS:n saamien tietojen mukaan Jäätteenmäellä oli kuitenkin vaalikampanjan aikana hallussaan myös kirjallista materiaalia, joka käsitteli samoja Washington-tapaamisia kuin ulkoministeriön muistiot.
Jäätteenmäki näytti dokumentteja myös ulkopuolisille. IS:n tietojen mukaan näin tapahtui mm. ainakin yhden maaliskuun ensimmäisellä viikolla pidetyn vaalitentin yhteydessä - tosin lähetyksen ulkopuolella.
Jo tätä ennen tarkkoja otteita salaisista muistioista oli julkaistu Jäätteenmäen vaalipäiväkirjassa pääministeriehdokkaan nettisivuilla. Mikäli Jäätteenmäki on kirjannut ne korvakuulolta, hän on kuullut myös välimerkit, sillä ne ovat identtiset muistion kanssa.
Myöhemmin salaiset muistiot vuotivat myös Ilta-Sanomiin ja Iltalehteen. Tämä tapahtui kuitenkin vasta päiviä sen jälkeen, kun Jäätteenmäki oli julkaissut niistä otteita netissä tai kun hän oli vilauttanut ulkopuolisille papereita tv-tentin yhteydessä.

Vuodosta haittaa Suomen suhteille
IS:n saamien tietojen mukaan on todennäköistä, että Jäätteenmäellä oli salaiset muistiot tai otteita ja dokumentteja niistä hallussaan jo ennen kuin ne vuodettiin iltapäivälehtiin.
Näin ollen hän saattaa olla ensimmäinen vuodon kohde.
Tämä tekee Jäätteenmäen aseman kiinnostavaksi poliisin käynnistämän rikostutkimuksen kannalta. Toisin kuin lehdistö, Jäätteenmäki ei voi vedota lähdesuojaan.
Jos poliisi päättäisi kuulustella häntä rikostutkintansa todistajana, Jäätteenmäen olisi kerrottava, mistä hän on salaiset tiedot saanut haltuunsa.
Mihinkään rikokseen Jäätteenmäki ei salaisten tietojen julkistamisella ole syyllistynyt, sillä häntä eivät vaalikampanjan aikana sitoneet virkamiesten salassapitosäännökset.

Lipposen syvä närkästys
Nykyisen pääministerin kannalta kohu on kuitenkin kiusallista, sillä Suomessa ei ole totuttu siihen, että ulkoasiainhallinnon salaista muistiotietoa käytettäisiin aseena vaalitaistelussa.
Ollessaan nyt itse pääministeri Jäätteenmäki joutuu paikkaamaan sitä luottamuspulaa, joka vuodosta on ulkoasiainhallinnolle tai Suomen suhteille ulkovaltioihin aiheutunut.
Tästä kumpuaa myös Jäätteenmäen edeltäjän, puhemies Paavo Lipposen syvä närkästys, jota hän on julkisesti jo purkanut useassa eri yhteydessä. Kahden kärkipoliitikon välirikko vaikuttaa vakavalta ja ylitsepääsemättömältä.
Puoluetoverien arvion mukaan vaalikampanjan aikana singotut Irak-syytökset ovat myös yksi syy, miksi Sdp:n puheenjohtaja ei suostunut lähtemään ministeriksi Jäätteenmäen hallitukseen."
Pekka Ervasti. Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

Poliisi haarukoi vielä, ketä kuulustellaan
Helsingin rikospoliisi ei tiettävästi ole vielä kuulustellut ketään Irak-muistioiden vuototutkimuksissa.
Epäiltyjen joukkoa haarukoidaan edelleen, mutta varsinaiset esitutkintatoimet ovat alkutekijöissään.
Poliisin odotetaan siirtyvän kuulusteluihin vasta siinä vaiheessa, kun sillä on syytä epäillä jotakuta nimettyä henkilöä vuodon lähteeksi.
- Aktiivinen esitutkinta on menossa, tutkintaa hoitavan talous- ja omaisuusrikosyksikön johtaja Ilkka Koskimäki korostaa, mutta sen sisällöstä hän ei halua paljastaa mitään.
Poliisi ei toistaiseksi halua millään tavoin ottaa kantaa siihen, onko se kiinnostunut kuulustelemaan pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä (kesk), sillä kuulustelujen aloittamisestakaan rikostarkastaja Koskimäki ei halua sanoa sanaakaan.
Jäätteenmäki olisi luonteva kuulusteltava, jo pelkästään todistajana, jos Irak-muistioiden tiedetään tai edes epäillään olleen hänen hallussaan.
- Emme tiedota mistään yksittäisistä tutkintatoimenpiteistä, Koskimäki tyytyy sanomaan.
Hän viittaa poliisin aiemmin viime kuussa antamaan tiedotteeseen, jossa kerrotaan vain rikospoliisin käynnistäneen tutkimukset epäillystä virkasalaisuuden rikkomisesta.
- Kaikki tieto on siinä tiedotteessa. Uusi tiedote annetaan, jos tiedotettavaa ilmenee.
Ulkomiministeriö ja valtakunnansyyttäjänvirasto on kytketty mukaan tutkintaan, mutta ne seuraavat vain toistaiseksi sen edistymistä.
Mika Mölsä.
Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.     
 

SALAINEN Ulkoasiainhallinto SALAINEN ( __ / __ ) _____ § k. _____ .)
Edustusto Washigton D.C.
Annettu tiedoksi Päivämäärä 10.12.2002 Numero WASB-050 Sivumäärä 1 (8)
Jakeluohje Viitteemme Viitteenne
ULKOASIAINMINISTERIÖ SAAPUNUT SALASANOMA Kirjaamo Vast yks.
Asia: PÄÄMINISTERI LIPPOSEN VIERAILU WASHINGTONISSA 07.- 09.12.2002; Keskustelut presidentti Bushin ja varapresidentti Cheneyn kanssa

Pääministeri Lipponen kävi 09. joulukuuta presidentti Bushin ja varapresidentti Cheneyn kanssa erittäin avoimet ja selkeät keskustelut Suomen kannalta keskeisistä ajankohtaisista teemoista. Esillä olivat Irak, terrorismin vastainen taistelu, Lähi-Itä, Euroopan tilanne (NATO ja EU), transatlanttiset suhteet sekä Venäjä. Keskustelukumppanien puheenvuoroissa näkyi perusteellinen valmistautuminen ja perehtyminen asioihin ottaen huomioon nimenomaan Suomen näkökulma.

Tapaaminen presidentti Bushin kanssa

Pääministeri Paavo Lipposen tapaamisessa presidentti George W. Bushin kanssa läsnä olivat Yhdysvaltain puolelta ulkoministeri Colin Powell, suurlähettiläs Bonnie McElveen-Hunter, Valkoisen talon Eurooppa-osaston päällikkö Daniel Fried, varapresidentin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan sijainen Eric Edelman, presidentin kansliasihteeri Stephen Biegun sekä tiedottaja Ari Fleischer. Suomen puolelta tapaamiseen osallistuivat suurlähettiläs Jukka Valtasaari, alivaltiosihteeri Jaakko Laajava, erityisavustaja Timo Pesonen, ministeri Matti Anttonen sekä lähetystöneuvos Jarno Syrjälä.

Ulkoasiainhallinto SALAINEN ( __ / __ ) _____ § k. _____ .)
Lähde: Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 
 

 

 
 

SALAINEN
Edustusto Washigton D.C.
Annettu tiedoksi Päivämäärä 3.3.2003 Numero WASB-011 Sivumäärä 1 (3)
Jakeluohje Viitteemme Viitteenne
ULKOASIAINMINISTERIÖ SAAPUNUT SALASANOMA Kirjaamo Vast yks.
Asia: Irakin tilanne; State Departementin briiffaus 28.2.2003

Varaulkoministeri Grossman briiffasi runsasta kolmeakymmentä maata Irakin tilanteen kehityksestä. Paikalla olivat maat, jotka Grossmanin mukaan ovat tavalla tai toisella luvanneet apua tai yhteistyötä Irakin osalta. Briiffauksia tullaan jatkamaan viikoittain apulaisulkoministeritasolla. Esille tulleissa Yhdysvaltain kannanotoissa ei ollut oleellisesti uutta. Hallinnossa epäselvyyttä siitä, mikä tulisi olla YK:n rooli. Ratkaisevaa näyttää olevan, minkälainen tulos turvallisuusneuvostossa saavutetaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö järjesti 28.2.2003 runsaalle kolmellekymmenelle maalle briiffauksen Irakin tilanteesta varaulkoministeri Grossmanin johdolla. Mukana olivat myös apulaisulkoministeri Bloomfield, Holmes, Wayne sekä apulaisulkoministerin sijainen Larocco. Kutsutut edustivat Grossmanin mukaan maita, jotka olivat luvanneet yhteistyötä ja apua Irakin osalta. Paikalla oli Euroopan, Lähi-Idän, Persianlahden- ja Tyynenmeren alueen maita. EU maista ainakin Iso-Britannia, Tanska ja Alankomaat, naapureistamme Norja (puuttuu) Viro.

Ulkoasiainhallinto SALAINEN ( __ / __ ) _____ § k. _____ .)
Lähde: Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 
     
  Vaaliase salaisista muistioista. Irak-kohu varjostaa Jäätteenmäen pääministeriuraa. Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.  
     

 

Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.
Aurinkoista ja poutaa
Koko maassa Pohjois-Lappia lukuunottamatta aurinko paistaa ja on poutaista. Lämpötila on etelässä ylimmillään 14 astetta ja Lapissa alimmillaan 4 astetta.

Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.
Näin Irak-kohu eteni.

7.-9. joulukuuta 2002:
Pääministeri Paavo lipponen (sd) vieraili Washingtonissa ja keskusteli mm. presidentti George W. Bushin kanssa Irakista. Suomen Washingtonin suurlähetystössä tapaamisesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.
Muistiossa Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon.
Kuva: Tästä tapaamisesta nousi kohu jälkikäteen: Paavo Lipponen tapasi George W. Bushin.

28. helmikuuta 2003:
Yhdysvaltain varaulkoministerin Marc Grossmanin johdolla järjestettiin tiedotustilaisuus 30 maalle Washingtonissa. Myös tästä tilaisuudesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.

6. maaliskuuta:
Oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) syytti MTV3:n vaalitentissä Lipposta siitä, että tämä oli presidentti Bushin kanssa keskustellessaan liittänyt Suomen Yhdysvaltain vetämään Irakin vastaiseen koalitioon.
Jäätteenmäen mukaan Yhdysvalloille syntyi tällainen käsitys Lipposen kerrottua Bushille, että Suomi osallistuu rauhanturvaamistoimiin, jälleenrakennukseen ja humanitaariseen apuun Irakin sodan jälkeen.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) torjui heti tuoreeltaan Ilta-Sanomissa Jäätteenmäen näkemyksen Suomen kuulumisesta rintamaan.
Kuva: Anneli Jäätteenmäki MTV3:n vaalitentissä: Suomi mukana Yhdysvaltain vetämässä Irakin vastaisessa koalitiossa.

7. maaliskuuta:
Jäätteenmäki selvitti nettipäiväkirjassaan vaalikeslustelussa esiin tuomansa asiat perin pohjin ja vielä laajemmin. Nettisivuille oli poimittu suoria sitaatteja salaisista muistioista.
Jäätteenmäki kiisti, että hänellä itsellään olisi hallussaan näitä salaisia asiakirjoja.
- Minulla on kaksi korvaa, ja olen kuullut kaikenlaista. Näitä tietoja olen sitten kertonut edelleen. En kuulu raporttien jakelun piiriin, Jäätteenmäki sanoi.

11. maaliskuuta:
ilta-Sanomat ja Iltalehti kertoivat salaisista muistioista, jotka koskivat Lipposen matkaa ja Yhdysvaltain ulkoministeriön 30 maalle järjestämää tiedotustilaisuutta.
Kuva: IS kertoi muistiosta 11.3.

5. toukokuuta:
Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkä Aapo Pölhö kertoi TV 1:n Päivärinta-ohjelmassa, että salaisten asiakirjojen vuotaminen julkisuuteen vahingoitti Suomen etua. Poliisi on ryhtynyt tutkimaan asiaa.

7. toukokuuta:
Rikosoikeuden professori Pekka Koskinen Kalevassa: " Kaikin tavoin koetetaan vähätellä, että tässä on Jäätteenmäki nostanut pikkujutun esiin, josta se jankuttaa. Jälkeenpäin osoittautuu, että vuoto voi olla toisen maailmansodan jälkeen vakavin tietovuoto ulkoministeriössä. Jos vuoto on niin vakava, että neuvottelut Washingtonissa ovat aika kipeä asia eli Jäätteenmäki osui todella arkaan paikkaan."
Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.


 


     
 

SALAINEN Ulkoasiainhallinto SALAINEN ( __ / __ ) _____ § k. _____ .)
Edustusto Washigton D.C.
Annettu tiedoksi Päivämäärä 10.12.2002 Numero WASB-050 Sivumäärä 1 (8)
Jakeluohje Viitteemme Viitteenne
ULKOASIAINMINISTERIÖ SAAPUNUT SALASANOMA Kirjaamo Vast yks.
Asia: PÄÄMINISTERI LIPPOSEN VIERAILU WASHINGTONISSA 07.- 09.12.2002; Keskustelut presidentti Bushin ja varapresidentti Cheneyn kanssa

Pääministeri Lipponen kävi 09. joulukuuta presidentti Bushin ja varapresidentti Cheneyn kanssa erittäin avoimet ja selkeät keskustelut Suomen kannalta keskeisistä ajankohtaisista teemoista. Esillä olivat Irak, terrorismin vastainen taistelu, Lähi-Itä, Euroopan tilanne (NATO ja EU), transatlanttiset suhteet sekä Venäjä. Keskustelukumppanien puheenvuoroissa näkyi perusteellinen valmistautuminen ja perehtyminen asioihin ottaen huomioon nimenomaan Suomen näkökulma.

Tapaaminen presidentti Bushin kanssa

Pääministeri Paavo Lipposen tapaamisessa presidentti George W. Bushin kanssa läsnä olivat Yhdysvaltain puolelta ulkoministeri Colin Powell, suurlähettiläs Bonnie McElveen-Hunter, Valkoisen talon Eurooppa-osaston päällikkö Daniel Fried, varapresidentin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan sijainen Eric Edelman, presidentin kansliasihteeri Stephen Biegun sekä tiedottaja Ari Fleischer. Suomen puolelta tapaamiseen osallistuivat suurlähettiläs Jukka Valtasaari, alivaltiosihteeri Jaakko Laajava, erityisavustaja Timo Pesonen, ministeri Matti Anttonen sekä lähetystöneuvos Jarno Syrjälä.

Ulkoasiainhallinto SALAINEN ( __ / __ ) _____ § k. _____ .)
Lähde: Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 
 

 

 
 

SALAINEN
Edustusto Washigton D.C.
Annettu tiedoksi Päivämäärä 3.3.2003 Numero WASB-011 Sivumäärä 1 (3)
Jakeluohje Viitteemme Viitteenne
ULKOASIAINMINISTERIÖ SAAPUNUT SALASANOMA Kirjaamo Vast yks.
Asia: Irakin tilanne; State Departementin briiffaus 28.2.2003

Varaulkoministeri Grossman briiffasi runsasta kolmeakymmentä maata Irakin tilanteen kehityksestä. Paikalla olivat maat, jotka Grossmanin mukaan ovat tavalla tai toisella luvanneet apua tai yhteistyötä Irakin osalta. Briiffauksia tullaan jatkamaan viikoittain apulaisulkoministeritasolla. Esille tulleissa Yhdysvaltain kannanotoissa ei ollut oleellisesti uutta. Hallinnossa epäselvyyttä siitä, mikä tulisi olla YK:n rooli. Ratkaisevaa näyttää olevan, minkälainen tulos turvallisuusneuvostossa saavutetaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö järjesti 28.2.2003 runsaalle kolmellekymmenelle maalle briiffauksen Irakin tilanteesta varaulkoministeri Grossmanin johdolla. Mukana olivat myös apulaisulkoministeri Bloomfield, Holmes, Wayne sekä apulaisulkoministerin sijainen Larocco. Kutsutut edustivat Grossmanin mukaan maita, jotka olivat luvanneet yhteistyötä ja apua Irakin osalta. Paikalla oli Euroopan, Lähi-Idän, Persianlahden- ja Tyynenmeren alueen maita. EU maista ainakin Iso-Britannia, Tanska ja Alankomaat, naapureistamme Norja (puuttuu) Viro.

Ulkoasiainhallinto SALAINEN ( __ / __ ) _____ § k. _____ .)
Lähde: Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 
     
  Lue myös aikaisemmat Irak-vuotoasiakirjat!
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.

12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!

Lue myös!
Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jälkihoidon suunnitteluun. Ote alkuperäisestä asiakirjasta. Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
 

 

Pääministeri Jäättenmäki Tallinnassa: En nähnyt salaisia Irak-papereita.
Mika Lehto, Tallinna
Pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk) kiistää, että hänellä olisi ollut hallussaan salaiset Irak-paperit.
Jäätteenmäki kommentoi Ilta-Sanomien tietoja eilen pääministerivierailullaan Tallinnassa valmistautuessaan tapaaman Viron ex-presidentin Lennart Meren Suomen suurlähetystössä.
Vakavailmeinen Jäätteenmäki ilmoitti, ettei hän halua Irak-asiasta enää jankuttaa:
- Minulla ei ole ollut salaisia muistioita.
Pääministeri antoi ymmärtää, etteivät Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ole jupakasta kärsineet.
- Sen haluan sanoa, että Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat hyvät. Ne ovat olleet, ja omalta osaltani hallitukseni tulee tekemään parhaansa, että suhteet Suomen ja Yhdysvaltain välillä jatkuvat hyvinä.
Kuinka on mahdollista, että siteerasitte salaisista muistioista sanatarkat lainaukset sitaatteineen ja välimerkkeineen nettisivuillanne ennen kuin paperit vuotivat lehdistöön?
- Minulla on kaksi korvaa.
Kuulevatko ne välimerkitkin?
- Minulla on kaksi korvaa.
Useampiin jatkokysymyksiin Jäätteenmäki ei halunnut vastata.
Mika Lehto. Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.


   
  Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003. Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle?
Ulkoministeriön Irak-vuotajaa jahtaava poliisi joutuu harkitsemaan myös pääministeri Anneli Jäätteenmäen kuulemista, sillä myös oppositiojohtaja sai vaalikampanjan aikana salaista tietoa Washingtonin-keskusteluista. Pekka Ervasti.
  Poliisi haarukoi vielä, ketä kuulustellaan. Mika Mölsä. Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.
  Pääministeri Jäättenmäki Tallinnassa: En nähnyt salaisia Irak-papereita. Mika Lehto, Tallinna
  Näin Irak-kohu eteni.
 

Kuvatekstit: Vaaliase salaisista muistioista. Irak-kohu varjostaa Jäätteenmäen pääministeriuraa.
"Minulla on kaksi korvaa". Anneli Jäätteenmäki.
Tästä tapaamisesta nousi kohu jälkikäteen: Paavo Lipponen tapasi George W. Bushin.
Anneli Jäätteenmäki MTV3:n vaalitentissä: Suomi mukana Yhdysvaltain vetämässä Irakin vastaisessa koalitiossa.
IS kertoi muistiosta 11.3.

 

Henkilöt: Paavo Lipponen, George W. Bush, Marc Grossman, Ilkka Koskimäki, Anneli Jäätteenmäki, Lennart Meri, Erkki Tuomioja, Aapo Pölhö, Pekka Koskinen, Cheney, Colin Powell, Bonnie McElveen-Hunter, Daniel Fried, Eric Edelman, Stephen Biegun, Ari Fleischer, Jukka Valtasaari, Jaakko Laajava, Timo Pesonen, Matti Anttonen, Jarno Syrjälä, Bloomfield, Holmes, Wayne, Larocco.
Kirjoittajat: Suomalainen virkamies ja ulkoasiainhallinto, ulkoministerio sekä Pekka Ervasti, Mika Mölsä, Mika Lehto.

  Lue myös aikaisemmat Irak-vuotoasiakirjat!
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.

12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
   
 

Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.
Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle?
Poliisi haarukoi vielä, ketä kuulustellaan.
Pääministeri Jäättenmäki Tallinnassa: En nähnyt salaisia Irak-papereita.
Lukijat. Käytöstä kaivataan, kokoomus!
Ministeri kun missistä tehtiin.
Maailman lehdet. The Mirror (Britannia) onnittelee 50 vuotta täyttänyttä pääministeri Tony Blairiä ja povaa tälle vaikeita auikoja.
Bisquit. Seppo Ahti. Suomi nousuun.
Iso Arska ryhtyi pikku-Alin enkeliksi.
Saddam teki taas "Osamat".
USA löysi todisteen bioaseista?
Tapahtuu tänään.Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tapaa sotilasliitto Natoon kutsuttujen uusien maiden ulkoministereitä Washingtonissa.
Mandelan patsasta ei huolita Trafalgarille.
Televisio. Koomikon nauru teki Hitleristä narrin.

Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 

 


Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.
Näin Irak-kohu eteni.

7.-9. joulukuuta 2002:
Pääministeri Paavo lipponen (sd) vieraili Washingtonissa ja keskusteli mm. presidentti George W. Bushin kanssa Irakista. Suomen Washingtonin suurlähetystössä tapaamisesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.
Muistiossa Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon.
Kuva: Tästä tapaamisesta nousi kohu jälkikäteen: Paavo Lipponen tapasi George W. Bushin.

28. helmikuuta 2003:
Yhdysvaltain varaulkoministerin Marc Grossmanin johdolla järjestettiin tiedotustilaisuus 30 maalle Washingtonissa. Myös tästä tilaisuudesta laadittiin salaiseksi merkitty muistio.

6. maaliskuuta:
Oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) syytti MTV3:n vaalitentissä Lipposta siitä, että tämä oli presidentti Bushin kanssa keskustellessaan liittänyt Suomen Yhdysvaltain vetämään Irakin vastaiseen koalitioon.
Jäätteenmäen mukaan Yhdysvalloille syntyi tällainen käsitys Lipposen kerrottua Bushille, että Suomi osallistuu rauhanturvaamistoimiin, jälleenrakennukseen ja humanitaariseen apuun Irakin sodan jälkeen.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) torjui heti tuoreeltaan Ilta-Sanomissa Jäätteenmäen näkemyksen Suomen kuulumisesta rintamaan.
Kuva: Anneli Jäätteenmäki MTV3:n vaalitentissä: Suomi mukana Yhdysvaltain vetämässä Irakin vastaisessa koalitiossa.

7. maaliskuuta:
Jäätteenmäki selvitti nettipäiväkirjassaan vaalikeslustelussa esiin tuomansa asiat perin pohjin ja vielä laajemmin. Nettisivuille oli poimittu suoria sitaatteja salaisista muistioista.
Jäätteenmäki kiisti, että hänellä itsellään olisi hallussaan näitä salaisia asiakirjoja.
- Minulla on kaksi korvaa, ja olen kuullut kaikenlaista. Näitä tietoja olen sitten kertonut edelleen. En kuulu raporttien jakelun piiriin, Jäätteenmäki sanoi.

11. maaliskuuta:
ilta-Sanomat ja Iltalehti kertoivat salaisista muistioista, jotka koskivat Lipposen matkaa ja Yhdysvaltain ulkoministeriön 30 maalle järjestämää tiedotustilaisuutta.
Kuva: IS kertoi muistiosta 11.3.

5. toukokuuta:
Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkä Aapo Pölhö kertoi TV 1:n Päivärinta-ohjelmassa, että salaisten asiakirjojen vuotaminen julkisuuteen vahingoitti Suomen etua. Poliisi on ryhtynyt tutkimaan asiaa.

7. toukokuuta:
Rikosoikeuden professori Pekka Koskinen Kalevassa: " Kaikin tavoin koetetaan vähätellä, että tässä on Jäätteenmäki nostanut pikkujutun esiin, josta se jankuttaa. Jälkeenpäin osoittautuu, että vuoto voi olla toisen maailmansodan jälkeen vakavin tietovuoto ulkoministeriössä. Jos vuoto on niin vakava, että neuvottelut Washingtonissa ovat aika kipeä asia eli Jäätteenmäki osui todella arkaan paikkaan."
Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

 

206
sanomanetti.fi torstaina 17. heinäkuuta 2003. Numero 207.
208
 


Lue myös!

Vuoto ulkoministeriössä.
Suomen hallitus päätti, että WTC:n ja Pentagonin tuhoamiseen osallistuneiden terroristeiksi epäiltyjen todisteet pidetään salaisina ja niitä ei kommentoida. Helsingin Sanomat on kuitenkin saanut lausunnon asiakirjoihin tutustuneelta ulkoministeriön virkamieheltä, että todisteet ovat vakuuttavia!
sanomanetti.fi 04.10.2001.


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.
etusivu

           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!

Ilta-Sanomat 11.3.2003. Salainen raportti Lipposen vierailusta Washingtonissa. Bush kiitti Suomea "liittymisestä koalitioon."

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.
salaista
           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Ilta-Sanomat 12.3.2003. Salainen raportti kertoo: Suomalaisupseereja USA:n esikunnan Irak-tilaisuuksissa.

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

sanomanetti.fi torstaina 17.07.2003.

Uusia salaisia asiakirjoja!
           
Vuoden nuolaisu!
HS-Gallup valehteli!
Suomalainen sosialisointi.
iraqbodycount
Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Ilta-Sanomat 8.5.2003. Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle?

Lue myös!

Vuoden nuolaisu. Paavo Lipponen.

Päästyään tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia joulukuussa 2002 Suomen pääministeri Paavo Lipponen ilmoitti käynnillään, että Suomi tulee ilomielin mukaan paikkaamaan Irakin sodan tuhoja ja osallistumaan jälleenrakennukseen.

Tämä siis tilanteessa, jolloin sotaan ollaan vasta valmistautumassa.

Kaikkeen se vallassa oleminen ja vallan säilyttämisen halu johtaakin.

26.12.2002 Pertti Manninen, sanomanetti.fi.


 

Lue myös mm!
Vuoden nuolaisu. sanomanetti.fi 02.01.2003.
Helsingin Sanomat ei kertonut Lipposen Bush-nuolaisusta Washingtonissa ainakaan kaikissa painoksissaan. Netistä löytyi. sanomanetti.fi 16.01.2003.
Ett folksrättsligt perspektiv på kriget. Kansainvälisen oikeuden näkökulma sotaan. Suomalaisten kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden lähettämä kirje Hufvudstadsbladet-lehden Debatt-osastolle 23.03.2003. sanomanetti.fi 03.04.2003.
Helsingin Sanomat USA:n joukoissa. sanomanetti.fi 03.04.2003.
Naton kannatus romahti. sanomanetti.fi 03.04.2003.
Lipponen huono häviäjä. "Kuka heistä vie Suomea Natoon?" sanomanetti.fi 03.04.2003.
Sodan kaksi näkökulmaa: Suorittajat ja siviilit. Molemmat uhreja? sanomanetti.fi 03.04.2003.
Oikeuden voitto eli rehellisin kansa. Jan Myrdal 24.07.1966 Aftonbladet. sanomanetti.fi 10.04.2003.
Valtauksen merkki. Vaikea kuva 2003. sanomanetti.fi 10.04.2003.
"USA:s invasion bör förklaras illegal". "USA:n hyökkäys pitää julistaa laittomaksi" Leith Shubeilat DAGENS NYHETER. 06.04.2003. sanomanetti.fi 10.04.2003.
Ex-pääministeri Paavo Lipponen voi puhua tänään kahdeksan vuoden jälkeen vappupuheessaan kaikesta muusta kuin työttömyyden puolittamisesta. Mm. sanomanetti.fi 01.05.2003.
Vuotaja nähty eduskuntatalon katolla! Kuvannut ja tulkinnut Pertti Manninen. sanomanetti.fi 12.06.2003.
"Näin Jäätteenmäki kertoi eduskunnalle" . Helsingin Sanomat torstaina 19.06.2003. sanomanetti.fi 19.06.2003.
82 dödade i attack mot terroristläger. Expressen 15.06.2003. Attack i natt mot USA-bas. Aftonbladet 15.06.2003. sanomanetti.fi 19.06.2003.
De kommer till Sverige. Expressen 15.06.2003. Världens ledare till Stockholm för toppmöte om terrorismen. "Toppmötet ger förstås statsminister Göran Persson ännu ett tillfälle att spela rollen som internationell statsman." sanomanetti.fi 19.06.2003.
Kommentteja kaikesta. Pääkirjoitus. Georg Henrik Wright. Asenteellinen ja varovainen Helsingin Sanomat. Aatos Erkon demokraattisen lehdistön tehtävät vuodelta 1958 löytyneet! Valikoitua kertomista ja käsittelyä. Oppositiojohtaja teki palveluksen isänmaalle. Oraakkeli Lasse Lehtinen. "SDP kostaa aina". Lipposen ja eliitin militaristisuuden paljastukseksasta sai maksaa kovan hinnan. Median sekoilua vuotajan asianajajan ehdoilla. Vapise Kepu, SDP kostaa aina! sanomanetti.fi 19.06.2003.
Helsingin Sanomat jäi valheesta kiinni! HS-Gallup 15.06.2003. "Keskustan kannatus pudonnut eduskuntavaalien jälkeen" ja "Keskusta on pudonnut kauas Sdp:stä". Gallup ei tätä kerro, vain väärä tulkinta! sanomanetti.fi 26.06.2003.
Ilta-Sanomat käytti sumeilematta hyväkseen! Ilta-Sanomat, pääkirjoitus 17.06.2003: SDP noussut suosituimmaksi. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Uusi HS-Gallup todistaa virhemarginaalin unohtamisen tahallisuuden! HS-Gallup 30.06.2003. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Pääkirjoitus 01.07.2003. Ilta-Sanomat: Keskusta putosi kannatuskuoppaan. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Pääkirjoitus 01.07.2003. Helsingin Sanomat: Keskusta maksaa kalliisti Jäättenmäen tähdenlennosta. sanomanetti.fi 03.07.2003.
Keskustan kannatus noussut viikossa peräti 1,5 prosenttiyksikköä! sanomanetti.fi 10.07.2003.
Ahtisaaren, Niinistön, Rehnin ja Lipposen valheet peiteltiin. Valehdella saa - mutta eivät kaikki. Nykyposti 7/2003 heinäkuussa 2003. Mikko Niskasaari.
sanomanetti.fi 10.07.2003.
"Sielu rikki yössä vaellan unikuvissani matkustan." Viikon kuva. sanomanetti.fi10.07.2003.
Tulossa:
Ulkoministeriön ajankohtaiset salaiset asiakirjat! 10.07.2003.

 


"Mikä on rehellisin ammatti?
Vastaus: Pyövelin ammatti, sillä hän hoitaa sitä kaikkien nähden."
Jan Myrdal.
 
  Salainen raportti Lipposen vierailusta Washingtonissa: Bush kiitti Suomea "liittymisestä koalitioon". Ote alkuperäisestä asiakirjasta. Ilta-Sanomat tiistaina 11.3.2003.
Ulkoministeriön salaiset dokumentit paljastavat: Mitä Lipponen ja Bush todella puhuivat. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Iltalehti tiistaina 11.3.2003.
Salainen raportti kertoo: Suomalaisupseereja USA:n esikunnan Irak-tilaisuuksissa. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Ilta-Sanomat keskiviikkona 12.3.2003.
Ulkoministeriön salainen muistio paljastaa: Suomalaisupseerit osallistuvat Irakin jälkihoidon suunnitteluun. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Iltalehti keskiviikkona 12.3.2003.
Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle? Ote alkuperäisestä asiakirjasta.
Uusi paljastus. Ote on eri kohdasta kuin maaliskuun 11. päivänä julkaistu! Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003.

  Lutakon HIIVA-galleria. Kesänäyttely.
http://lutakontaide.com
Messukatu 3, Lutakon vanha leipomo, Jyväskylä. Avoinna: ti-pe klo 12-17, la-su klo 10-15. Vapaa pääsy.

 
Helsingin Sanomat jäi valheesta kiinni!
HS-Gallup 15.06.2003.


Viime viikolla: "Valehdella saa, mutta eivät kaikki."

Viime viime viikolla: "Irak-kortin käyttö palveli demokratiaa."

Näinä aikoina  

Sisällysluettelo: 2003 toukokuu.
Sisällysluettelo:
2003 kesäkuu.
Sisällysluettelo: 2003 heinäkuu.
TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: Sanomanetti@hotmail.com. Copyright sanomanetti.fi 2003/206. Sivut valmisti Pertti Manninen 17.07.2003, (July 22, 2003 11:03). Vanhempi kesätoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/07/17 - sanomanetti.fi - Irak-vuoto. Asiakirjat.SALAINEN Ulkoasiainhallinto SALAINEN Edustusto Washigton D.C. Annettu tiedoksi Päivämäärä 10.12.2002 Numero WASB-050. - SALAINEN Edustusto Washigton D.C. Annettu tiedoksi Päivämäärä 3.3.2003 Numero WASB-011 - Ilta-Sanomat torstaina 8.5.2003. Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. - poliisi joutuu harkitsemaan myös pääministeri Anneli Jäätteenmäen kuulemista - salaista tietoa Washingtonin-keskusteluista. - Paavo Lipponen, George W. Bush, Marc Grossman, Ilkka Koskimäki, Anneli Jäätteenmäki, Lennart Meri, Erkki Tuomioja, Aapo Pölhö, Pekka Koskinen, Cheney, Colin Powell, Bonnie McElveen-Hunter, Daniel Fried, Eric Edelman, Stephen Biegun, Ari Fleischer, Jukka Valtasaari, Jaakko Laajava, Timo Pesonen, Matti Anttonen, Jarno Syrjälä, Bloomfield, Holmes, Wayne, Larocco.- Kirjoittajat: Suomalainen virkamies ja ulkoasiainhallinto, ulkoministerio sekä Pekka Ervasti, Mika Mölsä, Mika Lehto. 08.05.2003 - avoin - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - Sanomanetti. PPaabvo Lipposen


   

 

 

 

  "Tarkoituksellista vai ei, pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä motattiin kuitenkin tälläkin HS-Gallupin valheellisella tiedolla Irak-selvitysten kuumimmalla hetkellä! Lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen."

  Käänne? Sippulanniemen golf-kenttä aiotaan pitää 9-väyläisenä. Keskisuomalainen. Urheilu. Lauantaina 05.07.2003.  

Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09.21. Perti Manninen. Tämä Sanomanetti-sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21.PM.